06 - 39 29 20 54 info@marlenecoaching.nl

DISC en Drijfveren analyses

De analyses met de kleuren? Wie kent ze niet? Maar wat is het nu eigenlijk en wanneer kun je ze inzetten? Laat ik alvast even duidelijk maken dat er geen goed of fout in zit en het niet bedoel is om iemand een label of excuus te geven. Het zijn puur hulpmiddelen om je eigen motivatie en gedrag inzichtelijk te maken en daarmee ook je communicatie met andere mensen. 

DISC en drijfveren

Wat is DISC?

DISC is een theorie die vier verschillende gedragsstijlen categoriseert. De naam DISC is een afkorting en staat voor de vier dominante persoonlijkheidsstijlen, namelijk: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit.
Dr. Carl Gustav Jung heeft een belangrijke basis gelegd voor dit model. Het uiteindelijke model is ontwikkeld door Dr. William Moulton Marston.

Waar staan de letters van disc voor?

Elke letter van DISC vertegenwoordigt een gedragsstijl die wordt gekenmerkt door specifieke gedragskenmerken en voorkeuren. Hier is een korte beschrijving van elke stijl:
Dominantie (D):
Mensen met een dominante stijl zijn assertief, vastberaden en resultaatgericht. Ze houden van uitdagingen en nemen graag het voortouw in besluitvorming. Ze zijn vaak direct en kunnen soms ongeduldig zijn.
Invloed (I):
Personen met een invloedrijke stijl zijn sociaal, enthousiast en extravert. Ze zijn graag omringd door anderen, zijn optimistisch en charismatisch. Ze kunnen soms impulsief zijn en zijn gericht op het bouwen van relaties.
Stabiliteit (S):
Mensen met een stabiele stijl zijn geduldig, betrouwbaar en ondersteunend. Ze zijn vaak rustig en geven de voorkeur aan een harmonieuze omgeving. Ze kunnen moeite hebben met verandering en hebben behoefte aan stabiliteit.
Conformiteit (C):
Personen met een conformerende stijl zijn analytisch, nauwkeurig en detailgericht. Ze houden van structuur en volgen graag regels en procedures. Ze kunnen soms kritisch zijn en de neiging hebben om alles te willen begrijpen voordat ze handelen. 

Waarom zou je aan de slag willen met een DISC analyse?

Het DISC-model is geen “goed of fout”-systeem, maar het is een instrument om inzicht te krijgen in de voorkeurs gedragsstijlen van mensen. Iedereen heeft een unieke mix van deze stijlen, die invloed heeft op hoe ze reageren op situaties, met anderen communiceren en beslissingen nemen. Het begrijpen van DISC-stijlen kan nuttig zijn voor persoonlijke ontwikkeling, teamdynamiek, leiderschap en communicatie, omdat het helpt om effectiever met anderen om te gaan en beter te begrijpen waarom mensen zich gedragen zoals ze doen.

DISC MODEL

“Het ideale team is een team waarin alle DISC kleuren in gelijke mate vertegenwoordigd zijn. ”

Drijfveren

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren zijn de innerlijke motivatoren en drijfkrachten die ons gedrag en onze besluitvorming beïnvloeden. Ze vertegenwoordigen de diepere redenen waarom we bepaalde acties ondernemen, doelen nastreven en voorkeuren hebben. Drijfveren komen voort uit onze overtuigingen, waarden, behoeften en aspiraties, en ze spelen een cruciale rol in het vormgeven van ons karakter en onze persoonlijkheid.

Wat zijn belangrijke kenmerken van drijfveren?

Belangrijke kenmerken van drijfveren zijn:
Innerlijke motivatie: In tegenstelling tot externe motivatoren, zoals beloningen of straffen, zijn drijfveren intrinsiek en komen ze voort uit onze interne emoties en verlangens.
Uniek voor elk individu: Iedereen heeft een unieke combinatie van drijfveren die hun gedrag en keuzes beïnvloeden. Wat voor de ene persoon motiverend is, kan voor een ander minder belangrijk zijn.
Langdurig effect: Drijfveren zijn niet vluchtig; ze zijn meestal diepgeworteld en kunnen een langdurig effect hebben op ons leven en onze carrière.
Invloed op doelen en beslissingen: Drijfveren spelen een centrale rol bij het stellen van doelen en het nemen van beslissingen. Ze beïnvloeden wat we belangrijk vinden en waar we onze tijd en energie in investeren.
Kernwaarden en overtuigingen: Drijfveren zijn nauw verbonden met onze kernwaarden en overtuigingen. Ze vormen de basis van wat we als zinvol en belangrijk beschouwen in ons leven.
Kunnen veranderen en ontwikkelen: Hoewel drijfveren vaak diep geworteld zijn, kunnen ze in de loop van de tijd veranderen en evolueren als gevolg van nieuwe ervaringen, levensfasen en persoonlijke groei.

Waarom zou ik willen weten wat mijn drijfveren zijn?

Het begrijpen van onze drijfveren is van groot belang voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Wanneer we onze intrinsieke motivatoren begrijpen, kunnen we onze doelen en keuzes afstemmen op wat voor ons echt betekenisvol is. Dit vergroot onze betrokkenheid, tevredenheid en vervulling in alles wat we doen, of het nu gaat om ons werk, onze relaties of onze persoonlijke doelen. Het helpt ons ook om beter inzicht te krijgen in onze sterke punten, behoeften en uitdagingen, waardoor we effectiever kunnen werken aan het vervullen van onze ambities en het bereiken van persoonlijk succes.

Kun je DISC en drijfveren combineren?

Jazeker, ik raad je dit ook zeker aan! De combinatie van DISC en drijfveren helpt individuen en teams om beter te begrijpen waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen, wat je motiveert en wat je natuurlijke sterke punten zijn. Dit inzicht kan worden toegepast op verschillende aspecten van het leven, zoals loopbaanontwikkeling, leiderschap, teambuilding en communicatie.

Plan hier je gratis kennismakingsgesprek met mij in zodat we samen kunnen onderzoeken wat jij nodig hebt. Gegarandeerd geef ik je een nieuw inzicht mee!

Jouw investering

Ben je er klaar voor om met mij aan de slag te gaan? Leuk! Ik heb er zin in! Hierbij een overzicht van mijn aanbod. 

Samen gaan we zorgen dat jij weer voor jouw eigen verlangen gaat staan. Dit doe ik door met jou het gesprek aan te gaan. Door verder te kijken dan wat je me laat zien. Door het inzetten van meerdere coachingstechnieken*, mijn eigen gevoel en intuïtie en het stellen van verhelderende vragen geef ik je inzichten die jou helpen beslissingen te nemen, je grenzen aan te geven, keuzes te maken en om de stappen te nemen die jij op dit moment nodig hebt in jouw leven. Met nieuwe inzichten en meer vertrouwen durf jij op een ontspannen manier weer te gaan staan voor wat jij wilt in jouw leven! 

*Denk hierbij aan Human Design, NLP, TA, RET, VBT, ABC, 5G’s, kernkwadranten, de Disney-strategie, Inclusive Leadership, coachdoelen, waarnemingsposities, Dilts en Bateson, etc.

Spannend…..

En dit is het moment waarop het spannend wordt….. Waarop je hoofd aan de haal gaat met je gedachten en je gevoelens ook een eigen mening hebben. En dat mag! Je hoeft nu nog niets te beslissen. Ben je er nog niet van overtuigd dat een coachtraject met mij voor jou de beste keuze is, denk er dan rustig eens over na. Of slaap er een nachtje over als dat voor jou beter werkt. Weet dat ik er alles aan zal doen om samen met jou een geweldig traject neer te zetten!

Wil je graag gewoon eens kennismaken en zien wat voor persoon ik nu eigenlijk echt ben? Plan dan hier je gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten!

Coaching op basis van DISC biedt een waardevolle benadering om zowel individuen als teams te begeleiden naar effectievere communicatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. DISC is een instrument dat persoonlijkheidskenmerken in kaart brengt op basis van vier hoofdstijlen: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus.

Voor individuen biedt DISC-coaching diepgaand inzicht in hun eigen gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen. Door hun DISC-profiel te begrijpen, kunnen individuen beter inzicht krijgen in hoe ze reageren op verschillende situaties, hoe ze effectiever kunnen communiceren en hoe ze hun sterke punten kunnen benutten om hun doelen te bereiken. DISC-coaching helpt individuen ook om zich bewust te worden van mogelijke blinde vlekken en groeigebieden, waardoor ze hun persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen bevorderen.

Voor teams biedt DISC-coaching een krachtig kader om de teamdynamiek te verbeteren en de samenwerking te optimaliseren. Door de DISC-profielen van teamleden te begrijpen, kunnen teams beter begrijpen hoe ze effectiever kunnen communiceren, conflicten kunnen oplossen en elkaar kunnen ondersteunen. DISC-coaching helpt teams ook om diversiteit te omarmen en verschillende persoonlijkheden te waarderen, waardoor de teamprestaties en de algehele tevredenheid worden verbeterd.

Of het nu gaat om individuele coaching of teamcoaching, de kracht van DISC ligt in het vergroten van zelfbewustzijn, het verbeteren van communicatie en het bevorderen van samenwerking. Met DISC-coaching kunnen individuen en teams hun potentieel volledig benutten, effectiever samenwerken en betere resultaten behalen. Het is een waardevol instrument dat kan leiden tot groei, succes en voldoening, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Contact

Telefoon

06 – 39 29 20 54

Email

info@marlenecoaching.nl

Let’s connect!